Kjære Berge

Kondolansebrev fra MST til Berge Furre.

Det er til deg vi skriver nå og det er deg vi vil snakke med akkurat nå.

 

Vi gjør det nå fordi vi fikk ikke nok tid til å gjøre det med deg i live. Vi er sikker på at du, med din enkle og vise livstil, og med din kunnskap, vil forstå oss.

 

Det er mulig ikke alle dine venner, dine beundrere og selv din egen familie, vet hvor mye du har betydd for oss, for MST, og for det vi er i dag.

 

Alle gangene vi hadde en seier så kom du til oss for å feire. Og selv i feiringene, så advarte du oss mot nødvendigheten av nye konfrontasjoner og kamper, nye utfordringer, og å sikte enda høyere – sette oss nye mål å nå.

 

Utrettelig lærte du oss at det finnes ikke forlik i kampen for våre ideer om et rettferdig, demokratisk, solidarisk og likestilt samfunn. 

 

Du er en kompromissløs forsvarer av livet, du har inspirert oss, gitt oss optimisme, utholdenhet og mot til å fortsette i kampen for jordreform i Brasil.

 

Da vi led nederlag, var du til stede. Du delte vår smerte. Men du ga ikke opp og du tok det ikke som et nederlag.

 

Tvert imot, nederlagene hjalp oss til å lære, finne ny styrke og initiativer for å se etter nye veier, nye kamper og seire.

 

Med din ro, klarhet og tydelige politiske meninger, hjalp du oss i de vanskelige øyeblikkene gjennom vår historie, du hjalp oss til å se nye horisonter og nye utopier.

 

I ditt selskap er vi sterkere og mer modige som stemmebærere for håpet om en verden som kjemper for fred, sosial rettferdighet og harmoni mellom mennesker og naturen.

 

I denne kampen var du alltid aktiv, utrettelig og solidarisk. En virkelig politisk dedikert aktivist for jordreformen og for MST.

 

Den geografiske distansen separerte oss, men ikke i et eneste øyeblikk distanserte du deg fra MST. Tvert imot, du tok med MST til ditt land, til ditt hjem og inn i ditt liv. Har noen talt hvor mange medlemmer av MST som har fått en seng i ditt hus? Hvor mange norske ungdommer kjenner MST på grunn av deg? Hvor mange møter, besøk, og andre aktiviteter har vært dedikert til MST? Hvor mange dører har du åpnet for at vi kunne bli kjent og bli hørt? Hvor mange råd, forslag, og initiativer har ikke du tatt for å forsvare og styrke kampen for bønder i Brasil?

 

Alt dette, alt det du gjorde i livet, og det er en del av det du etterlater deg.

 

Berge, det du har gitt oss er en forpliktelse for oss: vi vil fortsette med dine ideer og idealer for et samfunn uten undertrykkere og under undertrykte.

 

Du vil alltid være til stede blant oss, kamerat Berge.

 

Dessverre kom dette øyeblikket, bestemt av vår skjebne som mennesker, hvor vi fysisk skiller lag.

 

Du har forlatt oss, men du har etterlatt deg en umistelig lærdom. Et eksempel for hvordan vi kan leve, hvordan vi skal være kompromissløse og kjempe for de aller fattigste i arbeiderklassen.

 

Vi savner deg. Men, vi kjenner oss privilegerte som har delt ditt engasjement og ditt vennskap.

 

Vi fortsetter kampen fremdeles med deg til stede. Vi kjenner oss sterkere og uovervinnelige, i kampen for jordreformen, for et rettferdig og demokratisk Brasil og for en fri og solidarisk verden.

 

Berge Furre, takk kamerat!

 

Berge Furre, presente, presente, presente!

 

Berge Furre lenge leve!

 

Det nasjonale styret til MST

São Paulo, Brasil 21. januar 2016